Gibanje A❤️² - Dodatne informacije

Temelj družbenega gibanja A2 je brezpogojna pomoč sočloveku, živalim ali naravi. To pomeni, da se oseba ali skupina/organizacija odloči enkrat mesečno (ali enkratno) podariti svoj čas, v obliki ekspertnega ali splošnega znanja, v dobro širše skupnosti.

Projekt se bo razvijal v skladu z zmožnostmi, predvsem pa resursi. V vsej svoji širini lahko zaživi le, če se bo vanj vključilo dovolj veliko število srčnih ljudi, ki bodo pripravljeni brezpogojno delovati.

V bazični obliki, kot je ideja predstavljena tukaj, lahko začne vsak delovati v skladu z njo že takoj. Posameznik ali skupina lahko naredita nekaj dobrega za skupnost, vpliven posameznik oz. influencer pa lahko razširi idejo v svojem krogu, bodisi v obliki spletnega vabila ali v organizaciji fizičnega dogodka.

Ideja pa je, kot rečeno, še mnogo širša in globlja. Če so vas pritegnile osnovne smernice, vas vljudno vabim, da si preberete tudi nadgradnjo izvedbe, saj ta ponuja še mnogo več..

Širša oblika družbenega gibanja A❤️² – zasnova

V razširjeni obliki se bo projekt specializiral v dve smeri: na enem mestu bo združeval potrebe posameznikov ali organizacije/skupine, ki potrebujejo pomoč, ter na drugi strani ponudnikov pomoči, ki želijo prispevati svoj čas oziroma pomagati.

Ta del projekta je popolnoma neodvisen od organiziranih srečanj, kot so opisana v osnovni obliki delovanja, in se lahko odvija povsem samostojno. Zahteva pa kompleksno organizacijo, saj je treba zgraditi javno bazo ponudnikov in prosilcev.

Ob tem bi se morali podatki v bazi klasificirati po različnih kriterijih – po področjih strokovnega delovanja, po geografski dostopnosti, po finančnem obsegu nudenja/iskanja pomoči itd.

Naslednji korak, ki prav tako zahteva sistematični in standardizirani pristop, je izbira ponudnika in prosilca ter celotna organizacija in izvedba dogodka.

Seveda to ne pomeni, da bomo čakali v nedogled, da se bodo sestavile vse kocke. V enostavnejši zasnovi smo idejo že pričeli izvajati; tako, da oznanjamo ponudnike, ki so pripravljeni prispevati. Na posamezniku oziroma na organizaciji pa je potem odgovornost, volja in motivacija, da kontaktira ponudnika ter se dogovori za izvedbo.

V nadaljevanju sledi še nekaj več podrobnosti o projektu. Sestavljen bo, kot rečeno, iz dveh velikih vsebinskih celot:

  1. Tisti, ki potrebujejo pomoč (»Pomoč išče«)
  2. Tisti, ki nudijo pomočPomoč nudi«)

Obe celoti bosta javni in dinamični. Ustvarjali ju bomo sproti in skupaj, z rednim vpisovanjem ter dopolnjevanjem stanja dejavnosti na obeh straneh. Več o tem sledi v nadaljevanju.

Potem bosta obe celoti še naprej razdeljeni na dve skupini: delo in sredstva. To pomeni, da boste lahko v prvo celoto (»Pomoč išče«) vpisali nekoga ali nekaj, kdor/kar potrebuje kakršno koli pomoč, npr. fizično. Ali pa boste navedli situacijo, kjer bi bila zaželena finančna sredstva.

Največkrat bosta verjetno lahko aktualni obe možnosti. Na primer, če neka žival potrebuje operacijo, ji lahko pomaga veterinar, ki brezplačno opravi operacijo, ali pa se za operacijo nameni denar. V tem primeru boste zabeležili zahtevek v obe rubriki. Ali pa: če neka oseba potrebuje pomoč pri pobiranju pridelkov z njive, ji lahko ponudimo delo ali pa denar, da najame delavce.

Enako velja tudi za poglavje »Pomoč nudi«. Lahko boste prispevali uro svojega časa, lahko pa boste prispevali denar. Vse dejavnosti družbenega gibanja A❤️2 se bodo odvijale na tej strani. Ko se projekt razširi bo ustvarjena ločena platforma.

Devet možnih oblik prispevanja in sodelovanja

Prispevali boste lahko v devetih oblikah:

1. Če želite nekomu polepšati življenje ter se ob dejanju odlično počutiti, ob tem pa ste pripravljeni poprijeti za vsako delo, se boste prijavili pod »Pomoč nudi«.

Mimogrede, okoli tega je na vzhodu razvita celotna veja delovanja, ki se imenuje »seva«. Temelji na brezpogojni pomoči drugim, sočasno pa omogoča tudi dobro počutje posamezniku, ki prispeva.

Seveda tudi tukaj obstajajo nevarnosti. Kaj hitro se lahko tudi zbudi ego (»Glejte me, kako dober človek sem, ko brezpogojno pomagam …«) in zadeva se lahko sprevrže v dokazovanje nesebičnosti … v iskanje potrditve in občutkov sprejetosti … ali celo v sproščanje napetosti na drugem – kjer pomoči potrebnega posameznika izvajalec uporabi kot koš za odpadke, v katerega zmeče svoje frustracije.

Iz tega namena bomo po opravljenem delu prosili za mnenje tudi osebo, ki je prejela pomoč, da pove, koliko je bila zadovoljna. (Cilj je izvajati vse dejavnosti skozi zelo pozitivne občutke – ne skozi igranje mučenika – in resnično brezpogojno.)

2. Drugič, če imate nek specifični talent ali delujete na nekem strokovnem področju, s katerega želite prispevati, se boste odločili za prispevek v obliki strokovnega dela. Na primer, če ste zidar, avtomehanik, obvladate delo z računalnikom, delate z otroki in tako dalje. Ali pa: morda želite postati avtomehanik, zato ste pripravljeni brezplačno delati eno uro pri priznanem mojstru (kar bo koristilo ne samo njemu, temveč tudi vam, saj se boste strokovno izobraževali).

Seveda se lahko odločite tudi, da boste, kljub temu, da ste strokovnjak na svojem področju, poprijeli tudi za kakšno splošno delo; če bo pač potrebno, oziroma, bo po njem večje povpraševanje, kot po vašem strokovnem delu. Na primer, čeprav ste učiteljica, ne pogojujete, da mora biti vaša ura prostovoljnega dela povezana s poučevanjem, temveč ste pripravljeni opraviti tudi neko drugo, splošno delo.

3. Tretjič, če imate zelo jasno vizijo, kaj želite od življenja, obenem pa skrbno razpolagate s časom, vam bo morda lažje prispevati finančna sredstva. Prva možnost je, da pregledate trenutne stanje »Pomoč išče« ter določite, za kaj točno naj se denar porabi.

4. Četrtič, lahko zgolj prispevate sredstva ter prepustite odločitev strokovnemu odboru, da poišče najbolj pereče težave ter določi, katero od njih bo s pomočjo vaše donacije rešil ali omilil.

5. Petič, možna je tudi oblika sodelovanja, pri kateri lahko osrečujete druge skozi prispevanje nečesa, kar je pomagalo vam. Na primer, ob nakupu nekega izdelka ali storitve, za katero ste prepričani, da bi koristil/a tudi drugim, se lahko odločite za nakup dveh enakih izdelkov ali storitev. Enega/eno od njiju uporabite sami, drugega/drugo pa le plačate – ter naročite ponudniku, naj ga/jo podari osebi, za katero ponudnik meni, da si zadevo resnično želi in zasluži, a si je ne more privoščiti.

V tem primeru vas bomo le prosili, da nas kontaktirate ter sporočite, kaj ste storili, da lahko vaše dejanje zabeležimo v sistem.

6. Šesta možnost pa je, da nas kontaktirate na in lahko skupaj najdemo neko možnost, ki bi vam najbolj ustrezala, ali pa nas lahko povprašate, kaj je trenutno najbolj pereče področje, ki kliče po nujni rešitvi. Na osnovi odgovora se lahko odločite za delovanje v tisti smeri.

7. Sočasno imate tudi (sedmo) možnost, da sami poiščete situacijo, ki kliče po pomoči (ali sredstvih) ter jo rešite. Seveda, tudi v tem primeru nas obvestite, da bomo lahko vaše dejanje vnesli v sistem.

Vnašanje podatkov o opravljenih dobrodelnih akcijah v sistem je pomembno predvsem zato, da s svojim zgledom nesebičnega in proaktivnega delovanja navdahnete in spodbudite tudi ostale, da bodo storili kaj podobnega. Več dejavnosti ko bomo lahko zbrali oziroma zabeležili na enem mestu, bolj koncentriran in viden bo učinek … in, posledično, lažje in hitreje bomo lahko širili to idejo.

Mi se bomo pa na drugi strani potrudili, da vam bo birokracija vzela minimalno časa in truda, oz. da bodo postopki jasni, enostavni in hitri.

8. Če se bo zadeva razvila v to smer, bomo sčasoma gibanje razširili tudi na iskanje in pobiranje določenih izdelkov oziroma predmetov. Na primer, če imate kakšne izdelke – recimo, neprodano zalogo v trgovini, ki se ji približuje rok trajanja – in bi jih želeli podariti, nas lahko kontaktirate na . Prek svoje baze in oglaševanja bomo preverili, če lahko skupaj naredimo kaj koristnega.

9. Nekaterim bo verjetno ideja o tej transparentni organizaciji, kjer se 100% denarja porablja za pravi namen, toliko všeč, da bodo želeli dolgoročno sodelovati v njeni podpori in razvoju. Na primer, morda bodo želeli za potrebe rednega delovanja odstopiti svojo pisarno, računalniški program, svojo tajnico … Ali pa bodo želeli prispevati večjo količino sredstev oziroma jih bodo želeli prispevati redno. Če bi vas osrečilo tovrstno sodelovanje, nas kontaktirajte na .

Še to, če boste želeli ostati anonimni, bomo zabeležili samo vašo dejavnost, brez imena. Ali pa si boste omislili kakšen psevdonim. (Velja za vseh devet oblik sodelovanja.)

Če potrebujete več informacij, če se želite pogovoriti, kako zadeve potekajo v praksi ali kateri izmed načinov bi bil za vas najprimernejši, vljudno vabljeni. Kontaktirajte nas na in z veseljem si bomo vzeli čas za vas.

Več sprotnih informacij, kaj se dogaja v organizaciji, boste, poleg na spletni strani, lahko spremljali tudi skozi zaprto Facebook skupino, v kateri se bomo družili člani gibanja.

Odbor, ki bo skrbel za pravilnost in transparentnost delovanja

Gre torej za celovito obliko delovanja, pri kateri se bosta združevala »povpraševanje« (Pomoč išče) in »ponudba« (Pomoč nudi). Vse dejavnosti bodo 100% transparentne in za vsako delo, pa tudi za vsak evro, se bo natančno vedelo, kdo je prispeval in za kaj. Tudi v primeru, če se bo denar porabil za kakšne nujne stroške za delovanje organizacije, bo to prikazano javno.

Da se ne bi projekt sprevrgel v privilegiranje določenih ljudi ali dejavnosti, za potenciranje kakšne specifične ideje in podobno, bo skrbel poseben odbor, sestavljen iz ustanovnih članov oziroma »gradnikov«. To bodo ljudje, ki so se do sedaj izkazali v podobnih projektih kot razumevajoči, strpni, srčni, odgovorni …, a brez želje po »božanju ega« in pretiranem izpostavljanju.

»Gradniki« bodo torej nekakšni častni člani, ki bodo preverjali pretok denarja, sprejemali odločitve, najverjetneje se bodo tudi bolj aktivno vključevali v same procese – na primer, bodo večji donatorji – in podobno. (Opomba: vse večje donatorje bomo tako ali tako povabili v odbor, da bodo ves čas na tekočem, kako se bo porabljal njihov denar.)

Sočasno bodo tudi pomagali graditi celotni sistem, ga izboljševati in širiti.

Sistem družbenega gibanja se bo gradil po principu »podpornih stebrov«. Več ljudi ko bo poleg, bolj trdna bo organizacija in več bo lahko naredila za ljudi, živali in okolje.

Eden od članov odbora bom, seveda, tudi sam. Ne glede na to, da sem pobudnik in ustanovitelj tega gibanja, bodo veljala zame enaka pravila kot za vse ostale. Tudi sam bom mesečno prispeval uro – oziroma več njih – za ljudi, živali in planet. (Če ponovim – to gibanje ustanavljam predvsem zase, da z njim uravnotežim svojo poslovno plat.)

Prispeval bom svoja predavanja, videokonference, moderiral bom Facebook skupino … In verjamem, da se bo našlo še sto-in-eno opravilo, ki ga zahteva vodenje tako zahtevnega projekta.

Vendar sem izredno motiviran, navdušen in predvsem pripravljen prispevati vse, kar je treba, da bo projekt zaživel, se okrepil in razširil, koliko bo možno.

Hvala vnaprej vsem, ki boste skozi družbeno gibanje A❤️2 in skozi svoja nesebična dela podarili in, upam tudi, našli sebe. 

Ne pozabimo, fokus bo vedno na ljudeh, živalih in planetu, ki potrebujejo pomoč. Vendar pa bomo – ne glede na velikost ali pomembnost dejanja ali na količino denarja, ki ga bomo podarili – največ pridobili sami.

Če čutite tako, srčno vabljeni. Nekaj se nas je že zbralo. Izredno ponosni in počaščeni bomo, če se nam boste pridružili tudi vi.

Z ljubeznijo,

Boris